O nama 2020-06-02T18:47:52+00:00

O NAMA

Vinarija Tri Oraha je kooperativa porodice Šćepanović u kojoj se prave vina jedinstvena po načinu proizvodnje. Ovaj projekat je započet podizanjem vinograda kod sela Crnomasnica na desnoj obali reke Timok, u negotinskoj krajini.

Vinograd Tri Oraha podignut je kao jedna celina podeljena dubokim kanjonom u kojem rastu tri velika oraha, koja su postala i simbol vinarije. Teren je strm, blago zaobljenih padina koje su južno eksponirane, stalno osunčane i provetrene, na 400-750 ft nadmorske visine.

Istraživanje terena na preseku padine od strane međunarodnog instituta pokazalo je stratume crne masne zemlje, kamena krečnjaka različitih boja koje pokazuju bogatstvo različitih minerala i oligoelemenata potrebnih za uzgajanje grožđa visokog kvaliteta.

U vinariji Tri Oraha danas dominiraju internacionalne sorte cabernet sauvignon,merlot i cabernet franc. Višegodišnje odležavanje vina u potpuno novim hrastovim barrique buradima je glavni princip u proizvodnji našeg vina, bez ikakve hemije uobičajne u vinskoj industriji.

Nakon što su kapaciteti u selu Crnomasnica popunjeni, podignuta je vinarija „Pogon Srebrno jezero“ blizu Velikog gradišta. Nov pogon i veći kapacitet nam je omogućio da svake godina berba ide u potpuno novu hrastovu barrique burad od 225l i 250l.

Svaka berba odležava i neguje se u hrastovini najmanje 5 godina, nakon čega se flašira i miruje još godinu dana.

 Odabrane količine od svake berbe ostavljamo da odležavaju čak do 10 godina, što nam omogućava da do kraja istražimo ideju višegodišnjeg odležavanja vina u novoj hrastovini. Danas je vinarija Tri Oraha verovatno jedina u čijem podrumu možete videti i probati vertikalu vina u buradima unazad 10 godina, što je standard koji se retko primenjuje.

Poznavaoci i ljubitelji vina sa kreativnim prijateljima imaju jedinstvenu mogućnost da kupažiraju cabernet sauvignon, merlot i cabernet franc različitih godina, ukusa, i u različitim omerima.

Jedinstvena je kupaža “500” napravljena je od uzoraka iz 5oo buradi u podrumu različitih berbi, sa odležavanjem od 1 do 8 godina. Neverovatna je kombinacija svežine novijih berbi i zrelosti odležanih vina, napravljena u ograničenoj seriji od 500 flaša.

Pored vinarije je Salon namenjen degustacijama i opuštenom uživanju u ovim jedinstvenim i izuzetnim vinima koja se piju polako, u malim gutljajima iz odabranih čaša. Preporučuje se dekantiranje od najmanje 2 sata pre konzumacije.

– Vina se mogu kupiti  u vinotekama.

– Posete vinariji Tri Oraha su ograničene.